U progu jesieni

date_range 21.09.2025 11:00

location_on Zielona Góra, Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze - Ochli
Ochla - Muzealna 5

„U progu jesieni” to wyjątkowy festyn prezentujący bogactwo jesiennych plonów — w szczególności kukurydzę, włókna lnu, winogrona oraz miód i produkty pszczele. Wydarzenie ma charakter nie tylko edukacyjny, lecz także interaktywny i rodzinny:

Pokazy tradycyjnych prac przy kukurydzy — od zbiorów po żniwa kukurydziane „po bukowińsku” z tańcem i wspólną zabawą zespołu folklorystycznego Watra

Prezentacje zbioru winogron i tłoczenia soku gronowego z degustacją lokalnych win i soków

Etapy obróbki lnu – międlenie, cierlenie, czesanie, tkanie oraz warsztaty przędzenia na kołowrotku

Degustacje regionalnych potraw, w tym ziemniaki z olejem lnianym, dania bukowińskie cod kukurydzy, mamałyga, pierogi, gołąbki, bigos, placki ziemniaczane — przygotowywane przez lokalne gospodynie i Koła Gospodyń Wiejskich

Ponadto: kiermasz rękodzieła i produktów lokalnych, warsztaty tworzenia kukurydzianych lalek, filcowania, tkania, świec z wosku, pokaz „wirowania miodu”, konkursy i zabawy podwórkowe dla dzieci

Występy zespołów folklorystycznych z regionu

Wstęp płatny – 15 zł osoba, dzieci do lat 7 – wstęp bezpłatny

Zakaz wstępu ze zwierzętami obowiązuje podczas wydarzenia       
U progu jesieni
Loading...